ANA SAYFA  / UZMAN GÖRÜŞÜ

SOSYALLEŞME = MUTLU ÇOCUK

Anne baba olarak yapılması gerekenler listesinin başında yer alan maddelerden biri de çocukları sosyalleştirme konusudur. Çünkü çocukluk dönemlerinde sosyal hayata dahil olabilen çocuklar ileriki yaşamlarında da mutlu olabiliyor.

Çocukları mutlu etme fikrine dayanan sosyallik aslında ulaşılması güç olmayan bir konu. Bunu gerçekleştirebilmek için her hafta sonu çocuğunuzu ayrı bir etkinliğe götürmeniz ya da her gün yeni bir aktivite planlamanıza gerek yok. Öncelikle mükemmel çocuk olmadığı ve her çocuğun ihtiyaç ve kabiliyetlerinin farklı olduğunu kabul ederek bu sürece adım atabilirsiniz.

Mutlu ve Sosyal Çocuklar
Çocuklarda sosyallik kavramını geliştirmek için günlük hayatınızda uygulayabileceklerini şöyle sıralayabiliriz;
Duygularını Önemseyin
Çocuğunuzun duygularını kontrol edebilmesi; konulara daha iyi odaklanmasına ve daha güçlü sosyal ilişkiler geliştirebilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda uzun vadede elde edeceği başarılara da etki eder. Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirerek, duygularını yönetebilmesine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz;
Çocuğunuzla empati kurun,
Çocuğunuza tüm duyguların kabul edilebilir olduğunu, ancak tüm davranışların doğru olmadığını açıklayın ve duygularını açıkça ifade etmesini destekleyin,

Sınırlar Belirleyin
Çocuğunuz için makul sınırlar koyun ve bunları tutarlı şekilde uygulayın. Koyduğunuz kuralların mantığını çocuğunuza anlatın. Bunu yapmak hem kuralların arkasındaki disiplin kavramını anlamasına yardımcı olur hem de çocuğunuzun sizinle daha yakın ve anlayışlı bir ilişki geliştirmesine yarar. Kuralları belirlerken eşinizle bu kurallar üzerine mutabık olun ve çocuğunuza karşı aynı tutumu gösterin. Sevginizi bir ceza aracı olarak kullanmayın. Her zaman sevginiz ve desteğinizin çocuğunuza vereceğinizi ona hissettirin.

İyi Bir Uyku Şart
Çocuğunuzun mutlu olması için yapabilecekleriniz onu uyku düzenine kavuşturmakla başlıyor. U.C. Berkeley Üniversitesi’nden Dr. Christine Carter’ın makalesine göre az uyku uyumak, çocuğunuzun çok daha küçük yaş grubundaki bir çocuk gibi huysuz davranmasına sebep olabilir. Söz konusu kötü davranışlar ise genellikle, uykusuzluğun çocukların dürtülerini kontrol etmesini zorlaştırmasından kaynaklanıyor. “Çocuklar ne kadar uyku uyumalı?” sorusunun cevabı ise şöyle;
0-3 Ay: 14-18 saat,
4-11 Ay: 12-15 saat,
1-2 Yaş: 11-14 saat,
3-5 yaş: 10-13 saat


Yeni Deneyimleri Tattırın
Çocuğunuzun yeni yetenekler keşfetmesi için onu teşvik edin. Yeni becerilere ulaşmak, “ çıkan her şeyi başarabilecek kadar yetenekli ve kendinden emin hissetmesini sağlayabilir. Ancak onun başarısız olmasına izin vermeniz de önemlidir. Kendine güven duyma ve benlik saygısı her zaman, her şeyde başarılı olmayı değil; denemeye devam etmek için yeterince dirençli olmayı gerektirir. Çocuğunuzun uğraştığı konuda en iyi olmasına gerek olmadığını ancak çabalamanın onun için en değerli şey olduğunu ifade edin.

Sevginizi Gösterin
Çocuğunuzun kendisini güven içerisinde hissetmesini sağlamak ve mutlu bir birey olarak yetişmesi için ona verebileceğiniz en büyük hediye sevginiz. Başarılı olsun ya da olmasın çocuğunuzu her durumda sevdiğinizi ve desteklediğinizi ona gösterin.
Sorumluluk Verin
Çocuğunuzun bulunduğu yaşa göre ona ev içinde sorumluluklar verebilirsiniz. Çocuğunuz bundan pek memnun görünmese de kutusuna doldurduğu oyuncakları onun kendi kendisine yettiği hissini almasına ve daha değerli hissetmesine yardımcı olur.
Mutlu Ebeveyn Mutlu Çocuk
Çocuklar duygularınıza çok duyarlıdır. Duygu durumlarınız onların nasıl hissettiğine de etki edebilir. Çocuklarınızı mutlu etmek önce sizin mutlu olmanızla yakından ilişkili Bunun için kendinize vakit ayırın. Çünkü çocuklara fazla odaklanmak kimi zaman endişeli ve bitkin ebeveynlere dönüşmeye yol açabiliyor. Anne babaların endişe kaynaklı stresleri ise çocuk üzerinde kaygı oluşturabiliyor. Huzur ve mutluluğunuzu hissedebileceği bir ilişkinizin olması da çocuğunuzun gelişimi için çok değerli. Eşinizle ilişkinizin sevgi çerçevesinde kalması için günlük basit alışkanlıklar edinebilirsiniz;
Günde en az iki kez birbirinize sarılın,
El ele tutuşun,
Akıllı cihazlarınızı bir kenara bırakın ve her gün en az 20 dakika konuşun,
Her gün “seni seviyorum” deyin.